Przepisy z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
50dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
25dag soi
1 jajko
4 łyżki ketchupu
sól, pieprz
1 cukinia
1-2 łyżki masła
łyżka wody
szczypta soli
500g cukini
150g sera cheddar
70g krakersów
100g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
1kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia
1 kalafior (60 dag)
5dag rodzynek
5dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz