Formy potrawy: Dania główne, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 50 min.
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Cukinię umyć, pokroić na plasterki i zalać niewielką ilością wrzącej wody. Przykryc i gotowac przez 4 minuty, odcedzic, drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Krakersy pokruszyć, masło stopić, jajko lekko ubić trzepaczką.
Do miski włozyć cukinię. Dodać 120 g sera, krakersy, wlać masło i rozetrzeć drewnianą łyżką na jednolitą masę. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć do środka masę z cukini. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Piec tak długo, aż pudding się zrumieni (ok. 25-30 min).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Forma potrawy: Desery
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Forma potrawy: Zupy
600 g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Dania główne
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz