Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia
Szparagi umyć, obrać i pokroić na kawałki. Odłożyć 20 główek szparagów, które następnie zblanzerować i obsmażać 5 min na maśle. Zdjąć z patelni, osączyć i odstawić w ciepłe miejsce.
Resztę szparagów zalać wrzącym bulionem i gotować 25 min., po tym czasie wyjąć, osączyć i zmiksować z 200 ml bulionu.
Z mąki, masła i reszty bulionu przyrządzić beszamel. Osolić, doprawić pieprzem i, dodając po 1 łyżce, stopniowo połączyć z pureé ze szparagów. Wstawić na mały ogień i ogrzewać 5 min, nie dopuszczając do wrzenia.
Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Przybrać obsmażonymi główkami
szparagów i podawać z grzankami.
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg białych szparagów
750 ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zupy
50g masła lub margaryny
1 łyżka mąki zwykłej
150ml mleka
225g słodkiej kukurydzy, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki gęstej kremówki
1 łyżka wytrwanej sherry
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do przybrania:
gałązki zielonej pietruszki
Forma potrawy: Przetwory
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper