cojemy.pl > Zupy > Zupa szparagowa kremowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Zupa szparagowa kremowa

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 45 min.

Składniki potrawy

1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia

Przyrządzanie

Szparagi umyć, obrać i pokroić na kawałki. Odłożyć 20 główek szparagów, które następnie zblanzerować i obsmażać 5 min na maśle. Zdjąć z patelni, osączyć i odstawić w ciepłe miejsce.

Resztę szparagów zalać wrzącym bulionem i gotować 25 min., po tym czasie wyjąć, osączyć i zmiksować z 200 ml bulionu.

Z mąki, masła i reszty bulionu przyrządzić beszamel. Osolić, doprawić pieprzem i, dodając po 1 łyżce, stopniowo połączyć z pureé ze szparagów. Wstawić na mały ogień i ogrzewać 5 min, nie dopuszczając do wrzenia.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Przybrać obsmażonymi główkami
szparagów i podawać z grzankami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Szparagi, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Zupa-krem z pomidorów z bananami

Forma potrawy: Zupa
700g dojrzałych pomidorów
100ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600ml wywaru z jarzyn
sól
» zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Danie rybne, Zupa
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Zupa szparagowa

Forma potrawy: Zupa
0,5kg białych szparagów
750ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupa
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupa
2 duże jabłka
50g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
» zobacz przepis

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupa
500ml tokaju (wino)
500ml wody
100g cukru
100ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
» zobacz przepis

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.