MENU
ZWIŃ MENU

Szpinak z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła

Przyrządzanie

Szpinak przebrać, usunąć ogonki liściowe i łodygi. Dokładnie wypłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i obgotować (2-3 min) bez przykrycia, odcedzić i posiekać lub zemleć.

Oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.

Dodać tłuszcz, połączyć z utartym serem i wymieszać nie gotując. Podawać z ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szpinak zapiekany

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Zupa szpinakowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wegetariańske hot-dogi z pieczarkami i żółtym serem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól