250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
Myjemy dokładnie wszystkie owoce morza. Każdy składnik/owoc morza gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części.
Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml oleju na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy.
Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Podajemy ostudzone, przybrane cytryną i posypaną zieleniną.