Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
1 cukinia
1-2 łyżki masła
łyżka wody
szczypta soli
Pokroić cukinię wzdłuż na wąskie paseczki szerekości około pół centrymetra (nie szersze).
Następnie smażyć na patelni z 1-2 łyżkami masła, po 5 minutach smażenia dodać łyżkę wody i dusić dalsze 10 minut pod przykryciem. Na koniec posypać szczyptą soli.
Bardzo smaczne !
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
40 dag cukinii
20 dag łagodnego żółtego sera
20 dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody