Forma potrawy: Dania główne
50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
Umyte mięso należy pokroić w kostkę. Następnie obsypać je solą, pieprzem, papryką i mąką, włożyć na rozgrzany olej ze smalcem lub margaryna, obsmażyć na rumiano.
Przełożyć mięso do rondla z zeszkloną cebulą pokrojoną w krążki i papryką, podlać szklanka wody i dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie.
Pod koniec duszenia wlać śmietanę.
Forma potrawy: Dania główne
cały kurczak
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu
1 łyżka mielonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól
3/4 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15 dag cebuli
2 dag mąki
2 dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Dania główne
40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz