Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.
3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Ogórek należy obrać i oczyścić z pestek. Z miąższu powykrawać małe kuleczki wielkości orzecha laskowego, zanurzać na chwile we wrzącej wodzie, następnie wyjąć i osączyć.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrac go ze skórki, wypestkować i pokroić w małe kwadraciki.
Owoce avocado przekroić wzdłuż na połowę, usunąć z nich pestki i wybrać miąższ, który następnie zmiksować z sokiem cytrynowym, śmietaną i mlekiem. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
Zupę rozlać do talerzy, przybrać kulkami ogórka i kawałeczkami pomidora, po czym podawać.
Forma potrawy: Zupy
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek