Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Szpinak należy zagotować w małej ilości wody, odsączyć. Przygotować sos beszamelowy i dodać do niego połowę śmietanki, sól i pieprz.
Miąższ chleba pokruszyć i wymieszać z pozostałą śmietanką. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę szpinaku, posolić, posypać pieprzem, polać 2-3 łyżkami beszamelu i posypać serem.
Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Z wierchu polać beszamelem. Do śmietanki z bułką dosypać tarty ser i polać całość. Położyć kawałki masła.
Wstawić do piekarnika o temp. 160°C i piec około 1 godziny.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Sałatki
1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu