Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty (nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka) i następnie odcedzić.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.
W razie dobrego przygotowania, potrzeba będzie bardzo częsta ;)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków