cojemy.pl > Warzywa > Por > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Przepisy z porami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami
Bakłażan Bambus, pędy bambusa Batat Brokuły Brukselka Burak ćwikłowy Bób Cebula Chrzan Cukinia Cykoria Czerwona kapusta Czosnek Dymka, pęczek dymki Dynia Fasola Fasolka szparagowa Groszek Kalafior Kalarepa Kapusta Kapusta kwaszona, kiszona Karczoch Kiełki sojowe Koper, koperek Kukurydza Marchew Ogórek Papryka Papryka chili Pietruszka Pomidor Por Rozmaryn Rukiew (rukwia) wodna Ryż Rzepa Rzeżucha Rzodkiewka Sałata Seler Soczewica Soja Szalotka Szałwia Szczaw Szczypiorek Szparagi Szpinak Włoszczyzna Ziemniaki
Ciasta z porami Dania główne z porami Dania rybne z porami Inne potrawy z porami Kolacje z porami Przekąski lub przystawki z porami Przetwory z porami Sałatki lub surówki z porami Sosy z porami Zapiekane z porami Zupy z porami Śniadania z porami

Kolorem zielonym zaznaczono por

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupa
po 10dag brokułów i cukinii,
5dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
» zobacz przepis

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
» zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Przetwór, Sos
15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» zobacz przepis

Tofu w sosie curry

Forma potrawy: Danie główne
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Fasolowa w sosie jogurtowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag porów sałatkowych
20dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej
» zobacz przepis

Zupa z dyni makaronowej

Forma potrawy: Zupa
1kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
koperek
» zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
10dag porów
10dag pieczarek
5dag masła
sok z cytryny
10g cukru
3dag mąki pszennej
75ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina
» zobacz przepis

Kimchi

Forma potrawy: Danie główne, Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
» zobacz przepis

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Forma potrawy: Danie główne
50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
» zobacz przepis

Korki z matiesów

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
25-30dag matiesów (filety)
5dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu
» zobacz przepis

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Danie główne
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna
Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
» zobacz przepis

Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Forma potrawy: Danie główne
100g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500g marchwi
200ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.