Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
Kimchi (kimczi, kimći, Gimchi, Kimch'i, Kimczhi) to najsławniejsze koreańskie danie. Koreańczycy nie wyobrażają sobie jedzenia bez kimchi, które jest uniwersalnym dodatkiem do każdej potrawy.
Koreańskie rodziny na zimę przygotowują po kilkaset kilogramów kimczi, które jest wspaniałym źródłem witamin i mikoelementów.
Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części. Ćwiarki wsadzamy do roztworu nasyconego z wody i soli.
Kapusta powinna tak przeleżeć min. 8 godzin. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Czosnek, pora i paprykę trzemy na tarce na drobną papkę, dodajemy do niej soli, pieprzu i zalewamy sosem rybnym. Tak powstałą mieszankę przypraw wcieramy starannie w liście kapusty pekińskiej.
Każdą ćwiartkę kapusty kroimy w poprzek na 3-4 kawałki i ciasno układamy w słoju. Słoik z kimchi odstawiamy do chłodnego pomieszczenia w miejsce nienarażone na działanie promieni słonecznych.
Kimchi będzie gotowe po ok. 5 dniach.
Ilość ostrej papryki i innych przypraw można dowolnie modyfikować w zależności od "mocy" potrawy jaką chcemy uzyskać.
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Kapusta pekińska duszona z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona