1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
Kimchi (kimczi, kimći, Gimchi, Kimch'i, Kimczhi) to najsławniejsze koreańskie danie. Koreańczycy nie wyobrażają sobie jedzenia bez kimchi, które jest uniwersalnym dodatkiem do każdej potrawy.
Koreańskie rodziny na zimę przygotowują po kilkaset kilogramów kimczi, które jest wspaniałym źródłem witamin i mikoelementów.
Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części. Ćwiarki wsadzamy do roztworu nasyconego z wody i soli.
Kapusta powinna tak przeleżeć min. 8 godzin. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Czosnek, pora i paprykę trzemy na tarce na drobną papkę, dodajemy do niej soli, pieprzu i zalewamy sosem rybnym. Tak powstałą mieszankę przypraw wcieramy starannie w liście kapusty pekińskiej.
Każdą ćwiartkę kapusty kroimy w poprzek na 3-4 kawałki i ciasno układamy w słoju. Słoik z kimchi odstawiamy do chłodnego pomieszczenia w miejsce nienarażone na działanie promieni słonecznych.
Kimchi będzie gotowe po ok. 5 dniach.
Ilość ostrej papryki i innych przypraw można dowolnie modyfikować w zależności od "mocy" potrawy jaką chcemy uzyskać.