100g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500g marchwi
200ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
Śliwki pokroić w kostkę i wymieszać z majerankiem, migdałami oraz cynamonem.
Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na mięso wyłożyć farsz śliwkowy, zrolować i spiąć wykałaczkami.
Cebule oczyścić i pokroić w ósemki.
Margarynę roztopić w brytfannie i obsmażyć na niej roladę. Dodać cebulę i koncentrat, dusić kilka minut. Wlać 0,5 litra wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 60 minut.
Por i marchew oczyścić, umyć i pokroić. Dodać do mięsa na 20 minut przed końcem duszenia.
Roladą i warzywa wyjąć z brytfanny. Do sosu wlać śmietanę, gotować aż odparuje 1/2 objętości, dodać pieprz.
Roladę pokroić w plastry, podawać z warzywami i sosem.