Forma potrawy: Dania główne
100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
Śliwki pokroić w kostkę i wymieszać z majerankiem, migdałami oraz cynamonem.
Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na mięso wyłożyć farsz śliwkowy, zrolować i spiąć wykałaczkami.
Cebule oczyścić i pokroić w ósemki.
Margarynę roztopić w brytfannie i obsmażyć na niej roladę. Dodać cebulę i koncentrat, dusić kilka minut. Wlać 0,5 litra wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 60 minut.
Por i marchew oczyścić, umyć i pokroić. Dodać do mięsa na 20 minut przed końcem duszenia.
Roladą i warzywa wyjąć z brytfanny. Do sosu wlać śmietanę, gotować aż odparuje 1/2 objętości, dodać pieprz.
Roladę pokroić w plastry, podawać z warzywami i sosem.
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Piersi indyka w galarecie poziomkowej
Forma potrawy: Dania główne
75 dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3 dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina