Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 40 min.
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40 dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400 ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
Zagotować w rondlu osoloną wodę. DO wrzątku wsypać ryż, gotować 20 minut na średnim ogniu.
Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygnął (najlepiej do mocno nagrzanego piekarnika).
Tofu osączyć i podzielić na małe kawałki.
Pory oczyścić, umyć, pokroić w paski o grubości 5 mm.
Cebulę obrać, pokroić na cząstki, następnie zrumienić w rondlu, na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu - przez kilka minut cały czas mieszając.
Do rondla dodać kawałki tofu i krótko podsmażyć. Całość opruszyć curry. Podlać rosołem. Dodać pory, listki laurowe i papryczki chilli, gotować 10 minut na małym ogniu.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki i dodać go do potrawki na 5 minut przed zakończeniem gotowania.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem i chutnejem z mango, dodać do potrawki, krótko zagotować na małym ogniu.
Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Potrawkę przełożyć na podgrzany półmisek.
Gotowe tofu podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem w osobnej miseczce.
Tofu, Ryż, Cebula, Por, Papryka chili, Rosół, Jabłka, Jogurt, Curry, Liść laurowy, Mąka ziemniaczana, Sól kuchenna, Mango, Olej, Cytryna
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
Forma potrawy: Sosy
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki