cojemy.pl > Sosy > Chutnej wielowarzywny

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Chutnej wielowarzywny

Formy potrawy: przetwór, sos, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przyrządzanie

 
Wszystkie warzywa umyć, obrać, sprawić (np. usunąć pestki tam gdzie trzeba), pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Cukier  należy wymieszać z przyprawami.
 
Następnie warzywa włożyć do garnka, zalać olejem, wodą i połową cukru z przyprawami. Gotować do aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
 
Warzywa wyjąć, zmiksować, wsypać pozostały cukier z przyprawami i ocet, zagotować powoli na nie za dużym ogniu. Należy gotować tak długo aż sos osiągnię odpowiednią konsystencję: to znaczy nie będzie zbyt płynny.
 
Sos przełożyć do małych słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować. Ilość sosu wychodzi około 1100 ml.
 
Ten wielowarzywny sos nadaje jako dodatek do szerokiej palety dań.
 

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brokuły, Cebula, Cukier, Gałka muszkatołowa, Imbir, Kalafior, Marchew, Ocet, Olej, Papryka, Pieprz, Pomidor, Por, Seler, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Chutnej śliwkowo-gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.