15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie warzywa umyć, obrać, sprawić (np. usunąć pestki tam gdzie trzeba), pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Cukier należy wymieszać z przyprawami.
Następnie warzywa włożyć do garnka, zalać olejem, wodą i połową cukru z przyprawami. Gotować do aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa wyjąć, zmiksować, wsypać pozostały cukier z przyprawami i ocet, zagotować powoli na nie za dużym ogniu. Należy gotować tak długo aż sos osiągnię odpowiednią konsystencję: to znaczy nie będzie zbyt płynny.
Sos przełożyć do małych słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować. Ilość sosu wychodzi około 1100 ml.
Ten wielowarzywny sos nadaje jako dodatek do szerokiej palety dań.