cojemy.pl > Dania główne > Gołąbki z soczewicą na wigilię

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy

Przyrządzanie

Zagotować 3 szklanki wody. Wsypać soczewicę, dusić przez 35 minut na wolnym ogniu. Warzywa pokroić na kawałki, dodać do soczewicy na 10 minut przed końcem duszenia.
Z kapusty oderwać 12 zewnętrznych liści. Opłukać, blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Poukładać po trzy liście jeden na drugim tak, aby tworzyły rozetkę. Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć garnka i gotować 20 minut.
Przygotować farsz:
soczewicę osączyć, wymieszać z serem i ewentualnie curry. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Przygotować jarzynkę: resztę kapusty poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z kapustą. Zalać rosołem. Gołąbki przełożyć do jarzynki. Dusić 15 minut.
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pomidory opłukać, pokroić na ósemki, przełożyć do garnka z gołąbkami. Gotować razem około 3 minut.
Potrawę umieścić na półmisku, posypać pokrojonym jajkiem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Jajka, Kapusta, Marchew, Olej, Pomidor, Por, Rosół, Seler, Ser żółty, Soczewica, Ziemniaki

Podobne przepisy

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Ryż z soczewicą

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
120g soczewicy
230g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
» zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
1 mała główka kapusty
40dag pieczarek
łyżka oleju
25dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupa
50g jęczmienia
25g pszenicy
25g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50g tofu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Sałata faszerowana po węgiersku

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane, Danie główne
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki
» zobacz przepis

Soczewica z owocami, boczkiem i kiełbasą

Forma potrawy: Danie główne
400g suchej soczewicy
2 l wody
250g boczku
250g paprykowanej kiełbasy
500g krupnioków (rodzaj kaszanki)
4 plastry wędzonki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry swieżego ananasa
1 twardy banan
6 cebulek dymek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
» zobacz przepis

Śledzie musztardowe na wigilię

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Danie rybne, Przekąska lub przystawka
8 filetów śledziowych
litr mleka
2 żółtka
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
1 ogórek konserwowy
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
4-5 cebul
» zobacz przepis

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
8-10 filetów śledziowych
25dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
» zobacz przepis

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.