cojemy.pl > Dania główne > Karp po francusku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Karp po francusku

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

1kg karpia
10dag porów
10dag pieczarek
5dag masła
sok z cytryny
10g cukru
3dag mąki pszennej
75ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

Przyrządzanie

Oczyszczoną i umytą rybę wyporcjować, posolić i ugotować z posiekanymi porami i przyprawami.

Dodać posiekane, podsmażone na maśle pieczarki i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Sos podprawić mąką, dodać sok z cytryny, posypać posiekaną zieleniną, zalać winem i zagotować.

Podawać z kluskami lub ryżem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Goździk, goździki, Karp, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieczarki, Pieprz, Por, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
» zobacz przepis

Karp ze śliwkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
25dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz
» zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Gruszki po francusku

Forma potrawy: Danie na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka  pietruszki
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Gruszki po francusku nr 2

Forma potrawy: Danie na grilla, Deser
4 półówki gruszek
1/2 opakowania miękkiego sera
ser topiony
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
5dag cebuli
pietruszka
30dag borowików lub pieczarek
5dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty
» zobacz przepis

Karp bosmański

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
oliwa
mąka
200ml śmietany
200ml białego wytrawnego wina
4dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
1kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60dag filetów
10dag pieczarek lub 20dag grzybów borowików
2dag tłuszczu
10dag cebuli
4dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.