cojemy.pl > Dania główne > Selery wiejskim sposobem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Selery wiejskim sposobem

Formy potrawy: danie główne, kolacja

Składniki potrawy

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

Przyrządzanie

Pory należy obmyć pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i dokładnie jeszcze raz umyć, następnie pokroić na plasterki.
Selery wyszorować, obrać, pokroić na grubą kostkę.
Smalec i masło roztopić w garnku, włożyć cebulę, smażyć na złoty kolor na średnim ogniu całyczas przy tym mieszając. Do garnka dołożyć pokrojone pory, oprószyć mąką, mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Następnie dolać powoli wodę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Listki selera, łodygi pietruszki i liść laurowy zawiązać razem białą nitką, włożyć do garnka, dodać kostki selera, osolić, zamieszać.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 min lub do czasu aż zmięknie, na koniec usunąć związane przyprawy ziołowe.
Po wyjęciu seler posypać zieleniną, podawać z frytkami lub fasolą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Fasola, Frytki, Liść laurowy, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pietruszka, Por, Seler, Smalec, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
» zobacz przepis

Selery faszerowane

Forma potrawy: Zapiekane, Inna potrawa, Danie główne
4 selery
mleko
15dag pieczarek
10dag szynki
tłuszcz
5dag ketchupu
8dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
» zobacz przepis

Selery zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Sałatka zimowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
» zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis

Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
750g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis

Sałatka z kurczaka w ananasie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
1 brzoskwinia

Sos:
250g majonezu
250ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Danie główne
20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
» zobacz przepis

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Danie rybne
1kg węgorza
80ml śmietany
20dag selera
2dag masła
tłuszcz
2dag mąki
1 szklanka rosołu
20dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.