3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Pory należy obmyć pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i dokładnie jeszcze raz umyć, następnie pokroić na plasterki.
Selery wyszorować, obrać, pokroić na grubą kostkę.
Smalec i masło roztopić w garnku, włożyć cebulę, smażyć na złoty kolor na średnim ogniu całyczas przy tym mieszając. Do garnka dołożyć pokrojone pory, oprószyć mąką, mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Następnie dolać powoli wodę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Listki selera, łodygi pietruszki i liść laurowy zawiązać razem białą nitką, włożyć do garnka, dodać kostki selera, osolić, zamieszać.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 min lub do czasu aż zmięknie, na koniec usunąć związane przyprawy ziołowe.
Po wyjęciu seler posypać zieleniną, podawać z frytkami lub fasolą.