Formy potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Pory należy obmyć pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i dokładnie jeszcze raz umyć, następnie pokroić na plasterki.
Selery wyszorować, obrać, pokroić na grubą kostkę.
Smalec i masło roztopić w garnku, włożyć cebulę, smażyć na złoty kolor na średnim ogniu całyczas przy tym mieszając. Do garnka dołożyć pokrojone pory, oprószyć mąką, mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Następnie dolać powoli wodę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Listki selera, łodygi pietruszki i liść laurowy zawiązać razem białą nitką, włożyć do garnka, dodać kostki selera, osolić, zamieszać.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 min lub do czasu aż zmięknie, na koniec usunąć związane przyprawy ziołowe.
Po wyjęciu seler posypać zieleniną, podawać z frytkami lub fasolą.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Inne potrawy
4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
Forma potrawy: Sałatki
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
Forma potrawy: Sałatki
1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru