cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Korki z matiesów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Korki z matiesów

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, śniadanie

Składniki potrawy

25-30dag matiesów (filety)
5dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu

Przyrządzanie

Filety moczyć w wodzie przez około 2-3 godziny, następnie opłukać i osączyć.

Świeże śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Śliwki suszone bezpestek namoczyć w wodzie z wódką.

Por oczyścić, umyć i pokroić w pierścionki.

Śliwki owinąć filetami i spiąć wykałaczką.

Korki ułożyć na półmisku, udekorować porem i polać majonezem, poprzekładać półplasterkami cytryny.

Podawać z pieczywem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Majonez, Por, Wódka, Śledzie, Śliwki

Podobne przepisy

Ziemniaki nadziewane śledziami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.