Forma potrawy: Sałatki
25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej
Pory oczyścić, dokładnie opłukać i osuszyć. Pokroić w ukośne paseczki, wrzucić na 1-2 minuty do lekko osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć.
Kabanosy pokroić w cieniutkie plasterki (salami w drobną kostkę). Ser pokroić na maleńkie kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Odcedzić kukurydzę i fasolę z zalewy z puszki. Fasolę przepłukać zimną wodą i odstawić, aby ociekła. Opłukaną i osuszoną natkę posiekać. Delikatnie wymieszać z serem, kukurydzą, fasolą i kabanosem/salami oraz porem.
Sałatę opłukać, po czym starannie osuszyć. Listki dekoracyjnie ułożyć na półmisku. Nałożyć sałatkę.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić musztardą i ewentualnie solą oraz pieprzem. Kleksem sosu udekorować sałatkę. Resztę podawać w sosjerce.
Cukinia z grilla z sosem jogurtowym
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 1 szt
jogurt
pietruszka - nać
oliwa z oliwek
cytryna
czosnek kilka ząbków
sól
pieprz
Brokuły w cieście z sosem jogurtowym
Forma potrawy: Dania główne
50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny
Forma potrawy: Zupy
150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól