cojemy.pl > Zupy > Zupa z zielonych warzyw

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Zupa z zielonych warzyw

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

po 10dag brokułów i cukinii,
5dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

Przyrządzanie

Starannie umyć warzywa. Podzielić brokuł na różyczki. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.

W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim przygotowane warzywa, następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem 30 min. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Cukinię obrać i pokroić w słupki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w krążki, razem z cukinią dodać do zupy i gotować 10 min.

Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser pokroić w słupki i przed podaniem posypać nim zupę na talerzach.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brokuły, Bulion, Cebula, Cukinia, Kalarepa, Masło, Oregano, Pieprz, Por, Ser kozi, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Turecka zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
» zobacz przepis

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupa
1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5kg marchwi
0,5kg rzepy
0,5kg ziemniaków
1kg świeżego bobu
0,5kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry
» zobacz przepis

Czerwona zupa z wołowiny

Forma potrawy: Zupa
2 torebki ryżu białego (200 g)
25dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
» zobacz przepis

Brokuły z warzywami na gorąco

Forma potrawy: Danie główne
1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne
» zobacz przepis

Zupa chłopska z boczkiem

Forma potrawy: Zupa
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
» zobacz przepis

Zupa minestra

Forma potrawy: Zupa
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10dag fasolki szparagowej
1250ml rosołu
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.