MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

Przyrządzanie

Starannie umyć warzywa. Podzielić brokuł na różyczki. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.

W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim przygotowane warzywa, następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem 30 min. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Cukinię obrać i pokroić w słupki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w krążki, razem z cukinią dodać do zupy i gotować 10 min.

Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser pokroić w słupki i przed podaniem posypać nim zupę na talerzach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupy

50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka

Zupa z jajek

Forma potrawy: Zupy

litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu