Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
Starannie umyć warzywa. Podzielić brokuł na różyczki. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim przygotowane warzywa, następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem 30 min. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Cukinię obrać i pokroić w słupki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w krążki, razem z cukinią dodać do zupy i gotować 10 min.
Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser pokroić w słupki i przed podaniem posypać nim zupę na talerzach.
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Forma potrawy: Zupy
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu