cojemy.pl > Dania główne > Kaczka po pekińsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Kaczka po pekińsku

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

Przyrządzanie

Kaczkę umyć pod strumieniem bierzącej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem, obficie natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.

Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy tak, aby powstał gładki sos. Sosem dokładnie wysmarować kaczkę z zewnątrz i odstawić ją na godzinę.

Do pozostałego sosu dolać trochęwody, wymieszać i wlać do wnętrza kaczki, a następnie dokładnie zszyć nicią kuchenną.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć kaczkę na blasze, podlać niewielką ilością wody. Piec około półtorej godziny, dopóki wyciekający z niej sok nie stanie się przeźroczysty.

Kaczka jest dobrze upieczona, kiedy jej skóra zrobi się ciemnozłocista, w niektórych miejscach może być nawet lekko brązowa.

Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć kaczkę na płaski półmisek i udekorować natką pietruszki, zielonymi częściami pora i kilkoma plasterkami cytryny.

Kaczka po pekińsku doskonale smakuje z ryżem na sypko i bukietem surówek z sezonowych warzyw.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Kaczka, Miód, Olej, Pietruszka, Por, Ryż, Sojowy, sos, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g
» zobacz przepis

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Danie główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
» zobacz przepis

Zimna kaczka

Forma potrawy: Napój
1 litr soku z winogron
1/8 litra soku z cytryny
1/2 litra wody mineralnej
plastry cytryny
spirale ze skórki cytrynowej
» zobacz przepis

Czarnina

Forma potrawy: Zupa
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
» zobacz przepis

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.