Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna
Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
Kaczkę umyć pod strumieniem bierzącej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem, obficie natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy tak, aby powstał gładki sos. Sosem dokładnie wysmarować kaczkę z zewnątrz i odstawić ją na godzinę.
Do pozostałego sosu dolać trochęwody, wymieszać i wlać do wnętrza kaczki, a następnie dokładnie zszyć nicią kuchenną.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć kaczkę na blasze, podlać niewielką ilością wody. Piec około półtorej godziny, dopóki wyciekający z niej sok nie stanie się przeźroczysty.
Kaczka jest dobrze upieczona, kiedy jej skóra zrobi się ciemnozłocista, w niektórych miejscach może być nawet lekko brązowa.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć kaczkę na płaski półmisek i udekorować natką pietruszki, zielonymi częściami pora i kilkoma plasterkami cytryny.
Kaczka po pekińsku doskonale smakuje z ryżem na sypko i bukietem surówek z sezonowych warzyw.
Kaczka, Sojowy, sos, Sól kuchenna, Por, Ryż, Miód, Olej, Cytryna, Pietruszka
Forma potrawy: Dania główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
Forma potrawy: Dania główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól