MENU
ZWIŃ MENU

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6

Składniki

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

Przyrządzanie

Kaczkę umyć pod strumieniem bierzącej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem, obficie natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.

Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy tak, aby powstał gładki sos. Sosem dokładnie wysmarować kaczkę z zewnątrz i odstawić ją na godzinę.

Do pozostałego sosu dolać trochęwody, wymieszać i wlać do wnętrza kaczki, a następnie dokładnie zszyć nicią kuchenną.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć kaczkę na blasze, podlać niewielką ilością wody. Piec około półtorej godziny, dopóki wyciekający z niej sok nie stanie się przeźroczysty.

Kaczka jest dobrze upieczona, kiedy jej skóra zrobi się ciemnozłocista, w niektórych miejscach może być nawet lekko brązowa.

Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć kaczkę na płaski półmisek i udekorować natką pietruszki, zielonymi częściami pora i kilkoma plasterkami cytryny.

Kaczka po pekińsku doskonale smakuje z ryżem na sypko i bukietem surówek z sezonowych warzyw.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Dania główne

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól