Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
30 dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
Ogórki należy obrać, potem zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować przez kilka minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść, dodać do wywaru z ogórków, wywar ostudzić, następnie schłodzić.
Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać, następnie wlać do wywaru (schłodzonego).
Dodać koperek i szczypiorek, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy
Forma potrawy: Zupy
35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
Do podania z:
grzanki
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy