MENU
ZWIŃ MENU

Chłodnik z ogórków małosolnych

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4

Składniki


30 dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól

Przyrządzanie


Ogórki należy obrać, potem zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować przez kilka minut.
 
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść, dodać do wywaru z ogórków, wywar ostudzić, następnie schłodzić.
 
Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać, następnie wlać do wywaru (schłodzonego).
 
Dodać koperek i szczypiorek, przyprawić do smaku solą i cukrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasteryzowana mizeria z ogórków

Forma potrawy: Przetwory


młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
 
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
 
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy