Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w krążki ale niezbyt cienkie.
Pokrojone ogórki posolić - na kg ogórków 15g soli.
Przygotować roztwór: na pół szklanki wody wlać łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Pokrojone i posolone ogórki skropić roztworem i doprawić pieprzem. Odstawić na godzinę.
Następnie układać ogórki w słoikach i zalewać powstałym sokiem.
Pasteryzować przez 20 minut.
Chłodnik z ogórków małosolnych
Forma potrawy: Zupy
30 dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Przetwory
1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria