Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Ogórki i truskawki należy umyć, z truskawek usunąć szypułki. Ogórek obrać i pokroić w plasterki, podobnie pokroić truskawki.
Śmietanę doprawić szyptą soli i cukru, zalać ogórki z truskawkami, wymieszać.
Mizerię należy podawać do obiadu zaraz po przyrządzeniu, zanim ogórki wypuszczą sok.
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria
Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta
Forma potrawy: Zupy
Surówka z płatków owsianych i truskawek
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji