cojemy.pl > Przetwory > Ogórki na ostro

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory ze śliwek bez cukru

Ogórki na ostro

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2,5kg ogórków
60dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

Przyrządzanie

Ogórki umyć i pokroić w paski. Następnie włożyć na miski, posolić, posypać chilli i wymieszać.
Do miski z ogórkami wlać podgrzaną oliwę i zamieszać.
Zagotować ocet z cukrem, zalać ogórki i wymieszać.
Odstawić na conajmniej na 12 godzin, następnie wsadzać do słoików.
 
Nie trzeba gotować - tak zakonserwowane ogórki powinny przetrzymać kilka miesięcy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Ocet, Ogórek, Olej, Papryka chili, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Małosolniaki

Forma potrawy: Przetwór
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody
» zobacz przepis

Ogórki kiszone

Forma potrawy: Przetwór
ogórki
na 10 litrów wody, 40dag soli + 10dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
» zobacz przepis

Pasteryzowana mizeria z ogórków

Forma potrawy: Przetwór
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
» zobacz przepis

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
» zobacz przepis

Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
 
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
 
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
» zobacz przepis

Ogórki królewskie z miodem

Forma potrawy: Przetwór
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ogórki w zalewie musztardowej

Forma potrawy: Przetwór
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
» zobacz przepis

Sałatka z warzyw i jajek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis

Surówka z marchwi i ogórka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
» zobacz przepis

Sałatka z ogórków do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól
» zobacz przepis

Sos tatarski 2

2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.