Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku
Ogórki umyć i pokroić w paski. Następnie włożyć na miski, posolić, posypać chilli i wymieszać.
Do miski z ogórkami wlać podgrzaną oliwę i zamieszać.
Zagotować ocet z cukrem, zalać ogórki i wymieszać.
Odstawić na conajmniej na 12 godzin, następnie wsadzać do słoików.
Nie trzeba gotować - tak zakonserwowane ogórki powinny przetrzymać kilka miesięcy.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Przetwory
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody
Forma potrawy: Przetwory
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie