Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
Wodę, ocet, cukier i miód wlać do garnka, zagotować i ostudzić.
Ogórki umyć ale nie obierać ze skórki, podzielić na cztery części (ćwiartki wzdłuż), posolić i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzić i włożyć do słoika, zalać zalewą, do słoika włożyć koper, czosnek i gorczycę.
Krótko pasteryzować.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Przetwory
2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku
Forma potrawy: Przetwory
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody