cojemy.pl > Przetwory > Kiszone Bakłażany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Kiszone Bakłażany

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

Przyrządzanie

Wybrać dojrzałe, niezbyt duże bakłażany jednakowej wielkości, umyć, obciąć pozostałości ogonka i blanszować je przez 5 min. we wrzątku, potem ostudzić.

Każdy baklazan przekroić wzdłuż, ale nie końca, pozostawiając 2-3 cm.

Wymytą beczkę (lub inne naczynie do kiszenia) wyłożyc liśćmi kapusty, na to położyć pokrojone "na zapałkę" warzywa i zmielone przyprawy, ułożyć 2 rzędy bakłażanów, na to znów położyć warzywa i tak na przemian, aż do napełnienia beczki.

Na wierzch połozyć przyprawy, obwiązać płótnem, przykryć drewnianą pokrywą i obciążyć ciężarem. Zalać zalewą, pozostawić na 1 dobę, aby bakłażany zaczeły fermetować.

Następnie uzupełnić zalewę i przenieść do piwnicy - bakłażany sa ukiszone po upływie 1 miesiąca.

Można nieco urozmaicić proces kiszenia, układając wszystkie warzywa i przyprawy nie pomiędzy rzędami bakłażanów, ale napełniając każdy z nich farszem, a następnie obwiązując je gałązkami selera lub nitką. Beczke należy wyłożyć liśćmi kapusty bardziej ściśle i na wierzch też połozyć liście kapusty.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Czosnek, Koper, koperek, Marchew, Papryka, Pietruszka, Seler, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
60dag bakłażanów
300ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
4 bakłażany
olej do smażenia
20dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina
» zobacz przepis

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
» zobacz przepis

Makaron z bakłażanami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
» zobacz przepis

Dorsz po katalonsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg filetów z dorsza
10dag szynki
500ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
» zobacz przepis

Żydowska sałatka z bakłażanów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwór
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
» zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane
750g pomidorów
750g bakłażanów
750g cukini
3 cebule
150g tartego żółtego sera
50g bułki tartej
1 szklanka oliwy
» zobacz przepis

Bakłażanowa z czosnkiem

Forma potrawy: Zupa
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z białej kapusty z serem owczym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 główka kapusty
4 ogórki kiszone lub korniszony
2 pomidory
10dag sera owczego: solanu lub bryndzy
natka
pół kubka śmietany kremówki
sól
pieprz
Składniki na sos
6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
pół strączka ostrej papryczki
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon )
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.