Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 2 godz.
180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Grzyby wymyć szczoteczką, namoczyć na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Bułeczki namoczyć w wywarze grzybowym.
Cebulę obrać, posiekać razem z ugotowanymi grzybami i odciśniętą bułeczką, przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Do miski wbić żółtka, dodać przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać.
Formę budyniową grubo wysmarować masłem.
Białka ubić na pianę, po łyżeczce dodawać do masy grzybowej, mieszać. Przełożyć do nasmarowanej formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w ogrzanym do 180°C piekarniku przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyjąć z formy na okrągły półmisek, podawać na gorąco z sosem śmietanowym.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy
Forma potrawy: Dania główne
180 g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350 ml wody z gotowania grzybów
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
50 dag grzybów
10 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
2 jajka
8 dag oleju
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina