cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pasztet z grzybów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Pasztet z grzybów

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, przetwór, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

180g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przyrządzanie

Grzyby wymyć szczoteczką, namoczyć na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Bułeczki namoczyć w wywarze grzybowym.

Cebulę obrać, posiekać razem z ugotowanymi grzybami i odciśniętą bułeczką, przesmażyć na rozgrzanym maśle.

Do miski wbić żółtka, dodać przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać.

Formę budyniową grubo wysmarować masłem.

Białka ubić na pianę, po łyżeczce dodawać do masy grzybowej, mieszać. Przełożyć do nasmarowanej formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w ogrzanym do 180°C piekarniku przez 1,5 godziny.

Po upieczeniu wyjąć z formy na okrągły półmisek, podawać na gorąco z sosem śmietanowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Jajka, Koper, koperek, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Pietruszka, Prawdziwki, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis

Pędy bambusa z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przetwór, Śniadanie, Przekąska lub przystawka
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Danie główne
50dag grzybów
10dag czerstwej bułki
5dag cebuli
2 jajka
8dag oleju
10dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.