cojemy.pl > Przetwory > Marmolada z arbuza

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Marmolada z arbuza

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Składniki na 4 słoje

kg miąższu arbuza
0,25kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40g wódki

Przyrządzanie

Arbuz należy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, oddzielic miąższ od skóry i pokroić w grubą kostkę, zmiksować.

Brzoskwinie naciąć na krzyż nożem, włożyć do miski, spażyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić na połowę, usunąć pestki.

Następnie brzoskwinie pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier żelujący, sok z cytryny, wódke i wymieszać.

Gotować przez 4-5 minut ciągle mieszają, po czym dodać arbuzowy mus i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze około 4 minuty.

Wypełnić marmoladą słoje, szczelnie przykryć.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Arbuz, Brzoskwinie, Cukier, Cytryna, Wódka

Podobne przepisy

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Deser, Sałatka lub surówka
1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75ml brandy
» zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Deser
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250ml lodów śmietankowych
5dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
» zobacz przepis

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis

Bananowo-arbuzowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
banan
plaster arbuza obrany z pestek
kilka kropel soku z cytryny
» zobacz przepis

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Forma potrawy: Przetwór
800g dyni
6 pomarańcz
300g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier
» zobacz przepis

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwór
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
» zobacz przepis

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwór
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
» zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasto
30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwór
1 puszka moreli
800g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30ml rumu
» zobacz przepis

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwór
500g zmiksowanego miąższu dyni
500g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwór
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwór
500g dyni
500g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1kg cukru żelującego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.