Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
Składniki na 4 słoje
kg miąższu arbuza
0,25 kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40 g wódki
Arbuz należy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, oddzielic miąższ od skóry i pokroić w grubą kostkę, zmiksować.
Brzoskwinie naciąć na krzyż nożem, włożyć do miski, spażyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić na połowę, usunąć pestki.
Następnie brzoskwinie pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier żelujący, sok z cytryny, wódke i wymieszać.
Gotować przez 4-5 minut ciągle mieszają, po czym dodać arbuzowy mus i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze około 4 minuty.
Wypełnić marmoladą słoje, szczelnie przykryć.
Letnia sałatka z arbuzem i melonem
Forma potrawy: Sałatki, Desery
1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy
Forma potrawy: Desery
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
Forma potrawy: Desery
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza