Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku.
Całość wymieszać i przełożyć do słoika.
Forma potrawy: Przetwory
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Sosy
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Przetwory