cojemy.pl > Przetwory > Dżem z jabłek i ananasów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Dżem z jabłek i ananasów

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1,5kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego

Przyrządzanie

Jabłka powinny być dorodne - należy je dokładnie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
 
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na niewielkie części, owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa.
 
Całość zagotować, przy tym często mieszając, następnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 3 minuty.
 
Nałożyć do pełna do 4 wyparzonych słoików o pojemności 0,33 litra i szczelnie zamknąć.
 
Ustawić do góry dnem, i pozostawić tak na 5 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Ananas, Cukier, Cytryna, Jabłka

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g kwaśnych jabłek
700g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
» zobacz przepis

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Deser
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
» zobacz przepis

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasto
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Deser
500g jabłek
250g dyni
60–100g cukru
3 białka
10g żelatyny w proszku
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Smażony camembert

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
» zobacz przepis

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
» zobacz przepis

Dżem z kabaczka i imbiru

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1kg cukru
7g mielonego imbiru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.