Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
Jabłka powinny być dorodne - należy je dokładnie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na niewielkie części, owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa.
Całość zagotować, przy tym często mieszając, następnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 3 minuty.
Nałożyć do pełna do 4 wyparzonych słoików o pojemności 0,33 litra i szczelnie zamknąć.
Ustawić do góry dnem, i pozostawić tak na 5 minut.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Ciasta
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Sosy
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki
6 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej