Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru
Melona przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę, skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.
Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.
Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.
Gdy melon stanie się przeźroczysty oznacza to, że konfitura jest gotowa.
Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.
Na szczyt każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
Forma potrawy: Sałatki
40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
Forma potrawy: Desery
2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji