cojemy.pl > Przetwory > Konfitury z melona

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem

Konfitury z melona

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru

Przyrządzanie

Melona przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę, skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.

Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.

Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.

Gdy melon stanie się przeźroczysty oznacza to, że konfitura jest gotowa.

Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.

Na szczyt każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Melon, Rum

Podobne przepisy

Sałatka z melona

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g dyni
100g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
» zobacz przepis

Puchar z melona

Forma potrawy: Deser
2 dojrzałe, słodkie melony
10dag słodkich migdałów
100ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
» zobacz przepis

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
40dag melona
20dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
» zobacz przepis

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwór
1kg wiśni
1kg cukru
» zobacz przepis

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Deser, Sałatka lub surówka
1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75ml brandy
» zobacz przepis

Konfitury z dyni

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg dyni
1kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
» zobacz przepis

Kleopatra

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
40ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
» zobacz przepis

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwór
50dag jeżyn
75dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis

Purée z buraków ćwikłowych

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól

Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
» zobacz przepis

Delicja bananowa

Forma potrawy: Deser
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
» zobacz przepis

Konfitury z truskawek

Forma potrawy: Przetwór
1kg truskawek
1,3kg cukru
2,5g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek
» zobacz przepis

Krem kokosowy z owocami

Forma potrawy: Deser
2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50g wiórków kokosowych
500ml mleka
40g cukru
40g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.