Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
Przesiać mąkę, dodać rozczyn, delikatnie wymieszać, dodać jajko, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta, rozłożyć nadzienie i zwinąć ciasto.
Wyłożyć na natłuszczoną blache posypaną mąką. Posmarować wierzch żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 200°C.
Nadzienie:
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju z cebulą, dodać do kapusty. Gotować do miękkości i odparowac wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ułożyć na cieście i posypać jajkami pokrojonymi w drobną kostkę.
Pasztet z kaczki z pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Bakłażan z pieczarkami na zimno
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek