50dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750ml rosołu warzywnego (instant)
40dag kwaszonej kapusty
80dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
Schab należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Masło roślinne rozgrzać w rondlu, zrumienić na nim mięso na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie podlać rosołem, krótko zagotować na zmniejszonym ogniu. Dodać kwaszoną kapustę, listki laurowe i rozgniecione jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować przez następne 20 minut na średnim ogniu.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki i razem z ziemniakami przełożyć do rosołu. Całość gotować kolejne 20 minut.
Kapuśniak przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelać na cztery talerze, ewentualnie udekorować natką pietruszki.