cojemy.pl > Zupy > Kapuśniak ze schabem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Kapuśniak ze schabem

Formy potrawy: zupa, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

50dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750ml rosołu warzywnego (instant)
40dag kwaszonej kapusty
80dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz

Przyrządzanie

Schab należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Masło roślinne rozgrzać w rondlu, zrumienić na nim mięso na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie podlać rosołem, krótko zagotować na zmniejszonym ogniu. Dodać kwaszoną kapustę, listki laurowe i rozgniecione jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować przez następne 20 minut na średnim ogniu.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki i razem z ziemniakami przełożyć do rosołu. Całość gotować kolejne 20 minut.
Kapuśniak przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelać na cztery talerze, ewentualnie udekorować natką pietruszki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Jałowiec, Kapusta, Kapusta kwaszona, kiszona, Karkówka (każdy rodzaj), Liść laurowy, Masło, Pieprz, Por, Schab, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Sałatka meksykańska ze schabem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
30dag schabu pieczonego
4-5 szt. ogórków konserwowych
25dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
średnia cebula
3 ząbki czosnku
olej sojowy
przyprawa maggi
szczypta papryki w proszku
sól
pieprz
cytryna
» zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupa
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Sałatka ze schabem i melonem

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
25dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20dag melona
główka sałaty
10dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
» zobacz przepis

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Forma potrawy: Zupa
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150ml czerwonego wina
15dag cytryn
1/2kg czerwonej kapusty
30dag obranych ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu
2dag mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.