Forma potrawy: Zupy, czas przygotowania: 1 godz.
50 dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750 ml rosołu warzywnego (instant)
40 dag kwaszonej kapusty
80 dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
Schab należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Masło roślinne rozgrzać w rondlu, zrumienić na nim mięso na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie podlać rosołem, krótko zagotować na zmniejszonym ogniu. Dodać kwaszoną kapustę, listki laurowe i rozgniecione jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować przez następne 20 minut na średnim ogniu.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki i razem z ziemniakami przełożyć do rosołu. Całość gotować kolejne 20 minut.
Kapuśniak przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelać na cztery talerze, ewentualnie udekorować natką pietruszki.
Sałatka meksykańska ze schabem
Forma potrawy: Sałatki
30 dag schabu pieczonego
4-5 szt. ogórków konserwowych
25 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
średnia cebula
3 ząbki czosnku
olej sojowy
przyprawa maggi
szczypta papryki w proszku
sól
pieprz
cytryna
Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
25 dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20 dag melona
główka sałaty
10 dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15 dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
Forma potrawy: Zupy
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150 ml czerwonego wina
15 dag cytryn
1/2 kg czerwonej kapusty
30 dag obranych ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, pieprz