100g soi (moczonej przez noc)
150g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900ml wywaru z gotowania soi
Namoczoną soje odcedzić, zalać dużą ilością świeżej wody, gotować bez przykrycia na dużym ogniu 1 godz. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować dalej na małym ogniu przez następne 2 godz. Gdy soja będzie miękka - odcedzić, przetrzeć lub zmiksować. Wywar zachować.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pastę pomidorową oraz kminek. Wlać 300 ml wywaru z soi, dusić na małym ogniu 20 min.
Do kapusty dodać soje, pozostały wywar z soi i mąke rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 min.
Przed podaniem można dodać do zupy kilka łyżek gęstej śmietany.