cojemy.pl > Zupy > Zupa z soi i kiszonej kapusty

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Zupa z soi i kiszonej kapusty

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 4 godz. 10 min.

Składniki potrawy

100g soi (moczonej przez noc)
150g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900ml wywaru z gotowania soi

Przyrządzanie

Namoczoną soje odcedzić, zalać dużą ilością świeżej wody, gotować bez przykrycia na dużym ogniu 1 godz. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować dalej na małym ogniu przez następne 2 godz. Gdy soja będzie miękka - odcedzić, przetrzeć lub zmiksować. Wywar zachować.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pastę pomidorową oraz kminek. Wlać 300 ml wywaru z soi, dusić na małym ogniu 20 min.

Do kapusty dodać soje, pozostały wywar z soi i mąke rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 min.

Przed podaniem można dodać do zupy kilka łyżek gęstej śmietany.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Kapusta, Kapusta kwaszona, kiszona, Kminek, Majeranek, Mąka ziemniaczana, Pomidor, Soja

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis

Zupa z kaczki i kapusty chinskiej

Forma potrawy: Zupa
1,25kg kaczki
0,5kg chińskiej kapusty solonej
2 łyżki soku cytrynowego
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
kawałek gałki muszkatołowej
30 ziarenek białego pieprzu
0,9 l wody
» zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
» zobacz przepis

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Forma potrawy: Danie główne
50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupa
2 duże jabłka
50g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Chilijski budyń z kapusty

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupa
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.