150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
Na początku należy zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu orzechy włoskie. Oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami marchew i rzodkiew.
Przygotować zaprawę do surówki: olej, sok z kapusty, sok z żurawin, zmielone orzechy dokładnie wymieszać na gładki sos.
Starte warzywa przełożyć do głębokiej salaterki. Kiszona kapusta jeżeli jest zbyt kwaśna, powinna być przepłuczona wodą, po czym dokładnie odciśnięta. Kiszoną kapustę posiekać i dodać do warzyw. Całość wymieszać i zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Jeszcze raz wymieszać i na pół godziny wstawić do lodówki, by składniki surówki przesiąkły sobą nawzajem.
Przed podaniem surówki, posypać ją drobno posiekaną zieleniną i udekorować żurawinami.
Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych i rybnych.