MENU
ZWIŃ MENU

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina

Przyrządzanie

Na początku należy zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu orzechy włoskie. Oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami marchew i rzodkiew.

Przygotować zaprawę do surówki: olej, sok z kapusty, sok z żurawin, zmielone orzechy dokładnie wymieszać na gładki sos.

Starte warzywa przełożyć do głębokiej salaterki. Kiszona kapusta jeżeli jest zbyt kwaśna, powinna być przepłuczona wodą, po czym dokładnie odciśnięta. Kiszoną kapustę posiekać i dodać do warzyw. Całość wymieszać i zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Jeszcze raz wymieszać i na pół godziny wstawić do lodówki, by składniki surówki przesiąkły sobą nawzajem.

Przed podaniem surówki, posypać ją drobno posiekaną zieleniną i udekorować żurawinami.

Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych i rybnych.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatki

30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu

Makaron milanaise

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka

Do podania:
sałata
lub surówka