MENU
ZWIŃ MENU

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
 
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
 
 

Przyrządzanie

 
Obie kapusty ugotować pierwszego dnia razem z przyprawami. Drugiego dnia - znow ugotować kapustę.
 
Osobno obsmażyć mięso pokrojone w kostkę + wędlinę + cebulę.
 
Do obsmażonego, miękkiego mięsa dodać opłukane rodzynki, śliwki, gruszki i namoczone grzyby.
 
Następnie połączyć zawartość abydu garnków i ugotować jeszcze 2 - 3 razy.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bigos z pieczarek

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól

Do podania:
ryż lub ziemniaki

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz