cojemy.pl > Dania główne > Bigos z grzybami i owocami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Bigos z grzybami i owocami

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie

Przyrządzanie

Obie kapusty ugotować pierwszego dnia razem z przyprawami. Drugiego dnia - znow ugotować kapustę.
Osobno obsmażyć mięso pokrojone w kostkę + wędlinę + cebulę.
Do obsmażonego, miękkiego mięsa dodać opłukane rodzynki, śliwki, gruszki i namoczone grzyby.
Następnie połączyć zawartość abydu garnków i ugotować jeszcze 2 - 3 razy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Gruszki, Grzyby suszone, Kapusta, Kapusta kwaszona, kiszona, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Liść laurowy, Majeranek, Pieprz, Rodzynki, Sól kuchenna, Tymianek, Vegeta, Wieprzowina, Wołowina, Ziele angielskie, Śliwki

Podobne przepisy

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
» zobacz przepis

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane
15dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
» zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
» zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól

Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bigos z pieczarek

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg pieczarek
1/2kg cebuli
1/2kg kiełbasy
1/2kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól

Do podania:
ryż lub ziemniaki
» zobacz przepis

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
4 piersi z kurczaka
20dag pieczarek
masło do smażenia
5dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory
» zobacz przepis

Zimny koktajl

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
25dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki rumu

Do przybrania
owoce świeże lub z puszki
wiśnie koktajlowe
listki melisy, mięty lub szałwi
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.