Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
Obie kapusty ugotować pierwszego dnia razem z przyprawami. Drugiego dnia - znow ugotować kapustę.
Osobno obsmażyć mięso pokrojone w kostkę + wędlinę + cebulę.
Do obsmażonego, miękkiego mięsa dodać opłukane rodzynki, śliwki, gruszki i namoczone grzyby.
Następnie połączyć zawartość abydu garnków i ugotować jeszcze 2 - 3 razy.
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
Forma potrawy: Sałatki
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
Forma potrawy: Dania główne
Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól
Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz