Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól
Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser na 40 sek., patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwa ciasto rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.
Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić.
Naleśniki rozłożyć tak aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokroić na kawałki 8-10 cm.
Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.
Podawać z sosami.