2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowujemy ciasto - pokruszone drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru.
Pozostałe składniki ciasta przekładamy do miksera, dodajemy podrośnięte drożdże, wyrabiamy przez 3 minuty na jednolite, gładkie ciasto, następnie wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu - Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie w której się moczyły, grzyby osączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy, gdy będzie prawie miękka również odsączamy z wody i siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby, kapustę i przez chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji. Następnie zestawiamy z ognia do przestudzenia, dodajemy jajko, żółtko, przyprawy.
Farsz powinien być lekko pikantny, o wyrażnym smaku. Wąską, długą blachę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta, na środku ciasta układamy, formując wałek, przygotowany ciepły farsz, następnie brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 min do nagrzanego do temp. 160C piekarnika. Upieczony gorący pieróg kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu.