cojemy.pl > Dania główne > Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy

Przyrządzanie

Przygotowujemy ciasto - pokruszone drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru.

Pozostałe składniki ciasta przekładamy do miksera, dodajemy podrośnięte drożdże, wyrabiamy przez 3 minuty na jednolite, gładkie ciasto, następnie wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu - Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie w której się moczyły, grzyby osączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy, gdy będzie prawie miękka również odsączamy z wody i siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby, kapustę i przez chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji. Następnie zestawiamy z ognia do przestudzenia, dodajemy jajko, żółtko, przyprawy.

Farsz powinien być lekko pikantny, o wyrażnym smaku. Wąską, długą blachę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta, na środku ciasta układamy, formując wałek, przygotowany ciepły farsz, następnie brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 min do nagrzanego do temp. 160C piekarnika. Upieczony gorący pieróg kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Drożdże, Gałka muszkatołowa, Grzyby suszone, Jajka, Kapusta kwaszona, kiszona, Kminek, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pieprz, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Pędy bambusa z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis

Gołąbki z soczewicą na wigilię

Forma potrawy: Danie główne
50dag kapusty pekińskiej
50dag ziemniaków
10dag soczewicy
13dag marchewki
13dag selera
13dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
» zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwór
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Chilijski budyń z kapusty

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty
» zobacz przepis

Zupa z soi i kiszonej kapusty

Forma potrawy: Zupa
100g soi (moczonej przez noc)
150g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900ml wywaru z gotowania soi
» zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupa
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.