Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
Umyte grzyby moczymy w letnim mleku pół na pół z wodą. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu, w płynie w którym się moczyły. Gdy paruje uzupełniamy wodą w takiej ilości, by było 1 i 1/2 szklanki płynu.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przelewamy na sicie wodą, rozdrabniamy, zalewamy ciepła wodą i gotujemy nie dłużej niż 10 minut, cedzimy na sicie. Cebulę drobno siekamy. Ugotowane grzyby osączamy i kroimy w makaronik wywar odstawiamy.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy mąkę, zasmażamy aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Do zasmażki dodajemy grzyby, osączoną kapustę, przyprawy, całość gotujemy przez ok. 40 minut na bardzo małym ogniu.
Tak przygotowaną kapustę z grzybami podajemy do smażonego karpia lub wigilijnych pierogów.
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Kapusta pekińska duszona z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona