MENU
ZWIŃ MENU

Mus z dyni

Formy potrawy: , potrawa wegetariańska

Składniki

500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych

Przyrządzanie

Morele drobno pokroić i przez 10 min gotować w soku jabłkowym na małym ogniu. W tym czasie umyć dynię, pokroić na części i usunąć pestki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Miąższ pokroić w kostkę i odważyć 500 g.

Wyjąć z garnka mniej więcej połowę moreli i odstawić. Włożyć dynię, dusić ok. 15 min do miękkości, następnie zawartość garnka zmiksować.

Dodać przyprawy, miód i kawałeczki moreli. Odstawić na 20–30 min do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym purée.

Płatki migdałowe można uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozsypać na powierzchni deseru.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje

4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta

Bruschetta z dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni

Chipsy z dyni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili