500g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150g suszonych moreli
200ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200ml śmietany
50g płatków migdałowych
Morele drobno pokroić i przez 10 min gotować w soku jabłkowym na małym ogniu. W tym czasie umyć dynię, pokroić na części i usunąć pestki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Miąższ pokroić w kostkę i odważyć 500 g.
Wyjąć z garnka mniej więcej połowę moreli i odstawić. Włożyć dynię, dusić ok. 15 min do miękkości, następnie zawartość garnka zmiksować.
Dodać przyprawy, miód i kawałeczki moreli. Odstawić na 20–30 min do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym purée.
Płatki migdałowe można uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozsypać na powierzchni deseru.