Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Dynię pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do garnka, zalać woda, dodać cukier, sok z cytryny, ocet i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Dusić do miękkości, podobnie jak kompot z jabłek.
Z kompotu można łatwo przyrządzić mus. Należy usunąć goździki i wanilię, z której jednak trzeba przedtem wyskrobać miąższ, a resztę zmiksować.
Musu z dyni używa się tak jak jabłkowego.
Warto wypróbować różne odmiany dyni, aby natrafić na słodkawy smak przypominający melon.
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta