Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę, ułożyć na półmisku do zapiekania, skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Przyrządzić sos pomidorowy. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Gdy dynia jest miękka, wyjąć, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min.
Gdy ser się zrumieni, wyjąć i podać na tym samym półmisku.
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
Dynia zapiekana w sosie beszamelowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól
Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
Filet z pstrąga w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Dania główne
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych