Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody
Do podania:
ryż brązowy
Dynię umyć, usunąć pestki. Nie trzeba obierać. Kalarepę obrać, pokrajać, podobnie jak dynię, w paski. Por umyć i pokrajać w paski.
Kalafior podzielić na różyczki, umyć, głąb pokrajać w plasterki
Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Włożyć najpierw kalarepę, a następnie kolejno kalafior, dynię i por, podsmażyć ciągle mieszając. Przysmażone warzywa odsuwać na skraj patelni, a bardziej surowe przesuwać na środek.
Dodać imbir i czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć mieszając, aż pojawi się zapach. Zmniejszyć ogień i ostrożnie dodać resztę składników oraz wodę.
Ogrzewać jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
Podawać z brązowym ryżem.
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Zupy
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól