Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
500 g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek, sól
Dynię obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, zalać gorącą wodą (1/2 szklanki). Przykryć i gotować 15 min.
Następnie dodać mleko, ugotowany ryż, połowę masła, sól i cukier. Gotować jeszcze 10–15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Na patelni stopić resztę masła, wrzucić przebrane i umyte rodzynki.
Gdy napęcznieją, przełożyć do rondla z dynią.
Wymieszać i podawać na gorąco.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól
Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania
4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy