MENU
ZWIŃ MENU

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól

Przyrządzanie

Obrać dynię, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Utłuc orzechy. Wymieszać dynię z orzechami, cukrem i solą. Z mąki, wody i oliwy zamiesić ciasto.

Podzielić je na 8 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 4 mm, nadając jej kształt elipsy. Na połowę płata ciasta położyć porcję nadzienia, złożyć na pół i brzegi starannie zlepić.

Gotowe placuszki nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min.

Przed podaniem posmarować grubo masłem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu