Forma potrawy: Dania główne
500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
Forma potrawy: Sosy
10 dag czerwonej papryki
10 dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
4 cebule
2 ząbki czosnku
sól
2 jabłka
sok z 1 cytryny
2 marynowane ostre papryki
4 duże pomidory
4 łyżki oleju
40 dag mielonego mięsa
pieprz
10 oliwek nadziewanych papryką
szczypta cynamonu
curry
Forma potrawy: Sałatki
1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg fasolki szparagowej
0,5 kg młodych marchewek
0,5 kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5 kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól
Forma potrawy: Sałatki
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez