Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1,5 kg cebuli
1,5 kg papryki
5 ostrych papryczek
1 litr winnego octu
2,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Zagotować ocet, dodać cukier i sól, wymieszać.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko razem gotować 15 minut.
Gorące nakładać do słoików, szybko zakręcić i odstawic do ostudzenia - wtedy nie wymaga to pasteryzowania.
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
Forma potrawy: Dania główne, Przetwory
cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka