MENU
ZWIŃ MENU

Tatar z awokado

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

owoc awokado
2 pomidory
1 duży ogórek
dużo cebuli :)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
 

Przyrządzanie

Awokado należy obrać i wyjąć ze środka pestkę, dokładnie zmiażdżyć miąższ.
 
Pomidory, cebulę i ogórek pokroić na drobną kostkę i dodać do miąższu awokado. Można też dodać pokrojoną natkę pietruszki.
 
Przyprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub na dłużej, np. na całą noc w celu zjedzenia rano.
 
Po wyjęciu tatar można spożywać np. na kromkach chleba posmarowanych masłem/margaryną.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100 ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz

Tatar z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane

30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
 
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
 
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata

Zupa z avocado

Forma potrawy: Zupy

2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz